Welkom in Elst deelgemeente van Brakel

in het hart van de prachtige Vlaamse Ardennen en de Zwalmstreek!

Ons vakantiehuisje is gelegen in een doodlopend straatje, omringd door akkers en weiland, in Elst. Elst is een deelgemeente van Brakel, gelegen in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen, 45 km ten westen van Brussel en 35 km ten zuiden van de provinciehoofdstad Gent. Brakel ligt in een vierhoek gevormd door de steden: Oudenaarde, Ronse, Zottegem en Geraardsbergen. Het golvende en heuvelende landschap – een bont lappendeken van akkers, weilanden en bossen – vertoont zowel kenmerken van de Vlaamse Ardennen als van de Zwalmstreek. Dit is het uitgelezen decor van de Ronde Van Vlaanderen. Probeer maar eens iets zinnigs over Brakel te beweren, zonder adjectieven als ‘schilderachtig’ en ‘pittoresk’ in de mond te nemen. Onbegonnen werk. Afhankelijk van de hoek, de heuvel, de bocht van waaruit je kijkt, waan je je in de Dordogne, Toscane of Umbrië.

De golvende landschappen waarin kleurrijke velden en bossen haast magisch met elkaar afgewisseld worden, zijn doorspekt met kleine en nog kleinere dorpskernen. Brakel is één van die alsmaar zeldzamere gemeenten waar je moet zijn om uit te blazen, om op adem te komen, maar evengoed om je ademhaling te testen op:

Fiets -en mountainbikeroutes :

  • * De Teirlinckroute
  • * De Ronde van Vlaanderenfietsroute
  • * het Fietsnetwerk Vlaamse Ardennen

Wandelroutes/wandelpaden

  • * het geutelingenpad (Elst)
  • * het Mijnwerkerspad (wandelweg op een oude spoorwegbedding)
  • * het Toeppad (Nederbrakel), het Zwalmpad (Michelbeke)
  • * het Tweebossenpad (Opbrakel)
  • * het Zwalmbronnenpad (Opbrakel)
  • * het Sighelsempad (Zegelsem)
  • * het Everbeekpad (Everbeek)
  • * het Walmkenbrandpad (Parike)

Natuur

In de omgeving vind je heel veel kleine gemeenten die eigenlijk allemaal aanraders zijn

Allemaal dorpjes met een eigen charme en een eigen verhaal. Allemaal hebben ze prachtige landerijen, zoals je ze elders nog zelden vindt, heuvels, weiden en akkers met een verscheidenheid in fauna en flora die even gevarieerd en zeldzaam is als de sterk wisselend bodems die je alleen in deze streek aantreft. De naam Brakel zou ontstaan zijn uit de Germaanse termen ‘braco’ (=varen) en ‘lauca’ (Germaans voor ‘bosje op hoge zandgrond’). Je treft er kleine en grote bospartijen aan. Weiden, akkers en beekoevers zijn vaak afgezoomd met bomen.

De natuur is hier nog de baas :

  • * bossen en meersen : Brakelbos, Kaaimeersen, Kluisbos,…
  • * natuurgebieden : Munkbosbeekvallei, Perlinkvallei, Zwalmvallei,….
  • * recreatiedomeinen de Rijdtmeersen in Brakel, de Gavers in Geraardsbergen
  • * natuureducatief centrum de Kaaihoeve Aan water en wind geen gebrek. Tal van molens verraden een nijverig agrarisch verleden. Een hard tijdperk waarin bos- en natuurgronden werden gecultiveerd en het Brakelse landschap zijn actuele aanblik kreeg. Vooral de Verrebeek- windmolen en de Perlinck-watermolen – de oudste van Vlaanderen – springen in het oog.
  • * water- en windmolens in de buurt: Biestmolen, Boembekemolen, Bostmolen, Ijzerkotmolen, Koutermolen, Moldergemmolen, Oude Madrienne, Pede’s molentje, Vanderlindenmolen, Vinkemolen, Zwalmmolen aan de Zwalmbeek,

Om alle mooie natuurlijke aspecten te ontdekken, is er vlakbij een hoge uitkijktoren die je steeds gratis kan beklimmen!

Ruiter- en menroutes :

  • * De Livierenbos Ruiter- en Menroute (Brakel/Flobecq)
  • * De Maarkebeekvallei ruiterroute (Oudenaarde/Maarkedal)
  • * De Zoetegem Menroute (Zottegem, Zwalm)
  • * de Livinus ruiter- en menroute (Herzele)

Geschiedenis

De geschiedenis van Brakel gaat terug tot de Romeinse tijd, getuige de overblijfselen van de heerbaan Gent-Bavai, de Romeinse weg en de kaarsrechte Leinstraat. De pittoreske omgeving toont een intens historisch, agrarisch en religieus verleden. Kastelen, grote hofsteden, kerken en bidhoekjes duiken overal op.

Het meest in het oog springen de beschermde Sint-Martinuskerk in Opbrakel, de neogotische Toepkapel – kapel van de Vrede- in Nederbrakel, de sint-Ursmaruskerk in Zegelsem met de fraaie oude linden en de Elstkerk voor ‘tandpijnheilige’ Sint-Apollonia. Het kasteel ter Wolfskerke, met Victoriaanse toren, en het hof Ter Wolfskeke, met ijskelder, zijn meer dan een ommetje naar Opbrakel waard. Tussen Nederbrakel en Michelbeke staat het kasteel van Lilare. Verscholen achter een brede dreef staat de monumentale ingangspoort gekenmerkt door twee gespitste, vierkante hoektorens.

In de omgeving zijn ook enkele historische musea :

  • * het Gallo-Romeins museum te Velzeke,
  • * het medisch historisch museum Hieremias Triverius Brachelius in de kloosterkerk van de Zusters van Maria in Nederbrakel,
  • * het ovenmuseum en het geutelingenmuseum in Elst
  • * monumenten, vb. de Bierbrouwer, de Handschoenstikster, De Jager, de Ruitersommegang, de Waterkersplukster, gedenksteen Omer Wattez, Heros,…

Recreatie

Recreanten in Brakel kunnen gerust actief genieten

Wil men met een huifkar op tocht of kennis maken met “de boerderij”, het aanbod is er. In de deelgemeenten zijn er speeltuintjes en het recreatiedomein de Rijdtmeersen is een 5 ha groot recreatiedomein in het centrum van Nederbrakel. Het biedt een wandelweg, een gezellig caféterras en een mooie waterpartij. Eveneens is er een speelplein voor de jongsten. Vlakbij bevindt zich het Provinciaal domein de Gavers en zijn er verschillende zwembaden in de buurt (Brakel, Zottegem, Ronse,…).

Gastronomie en streekproducten

Genieten van het rijke culinaire aanbod van Brakel kan je in alle deelgemeenten. Je vindt er cafés, bistro’s en restaurants. Voor elke smaak, voor elke beurs

Jazeker, Brakel heeft specialiteiten. Voor de unieke “geutelingenovenkoek” moet je in januari en februari in Elst zijn. Maar de “Brakelhoen” is het kroonjuweel. De trotse hoen met het pronkerige verenkleed is een echte lekkernij, met een reputatie ver over de grenzen. Hoevekaas vind je in de Sint-Michaëlshoeve in Michelbeke, in de Kaashoeve in Everbeek en in De Schapenmelkerij in Nederbrakel. Ook aan streekdranken geen gebrek. Er is o.a. het helder wit aperitiefbier Triverius van de Brouwerij De Graal in Brakel. Het aanbod is intussen uitgebreid met een gemberbier, een triple… en zelfs een whisky. Maar wie Vlaamse Ardennen zegt, zegt artisanaal bier. Artisanale brouwerijen in de regio : brouwerij Van den Bossche (Pater Lieven, Buffalo, Lamoral), brouwerij De Ryck (Arend, Steenuilke), microbrouwerij Smisje (Smiske), brouwerij Cnudde (Oud Bruin), brouwerij Liefmans,… Vlakbij vind je ook de oudste familiebrouwerij van het land, nl. brouwerij Roman. Deze brouwerij kan je met een gids of vrij bezoeken waarbij je het brouwproces kan ervaren en proeven!

Maar niet enkel bier kan je in de buurt terugvinden :

  • * In het Toeppark komen de Topbronnen aan de oppervlakte, met water van een weergaloze helderheid, limonades en sappen
  • * het Landgoed Dorrebeek, een wijndomein in Brakel,het wijndomein De 3 Fonteinen in Zottegem,…
  • * ambachtelijke koffiebranderij Hoorens in Sint-Maria-Oudenhove
  • * bioboer op wandelafstand

Interessante links

Info en sfeerbeelden

Info en sfeerbeelden terug te vinden op de toeristische site van Toerisme Brakel (https://toerisme-brakel.be) en de gemeente Zwalm (http://www.zwalm.be/bezoeken.aspx) In volgende brochure kan je terugvinden wat er allemaal te ontdekken en te beleven valt in de omgeving (http://www.brakel.be/images/upload/toerisme/brochureelst_nl.pdf).

Wandelen

Aangename wandelroutes in de omgeving

Fietsen

Hieronder enkele fietsroutes in de buurt

Fietsen :

Mountainbike

Hieronder enkele Mountainbikeroutes van de streek